Tata Krama Jawa Soal Bertamu

Berikut ini adalah etiket, tata krama, unggah ungguh, tata cara yang biasa diterapkan oleh orang/masyarakat Jawa dikala bertamu. Ditulis dalam bahasa Jawa. Namun pada intinya, seperti juga aturan dimana mana, tata krama itu menghendaki agar baik tamu maupun tuan rumah saling menghormati satu sama lain, biar enaaak.

Tumrape wong Jawa, kedhayohan kuwi padha karo nampa rejeki. Mula yen ana tamu ora tau nglirwakake gupuh, lungguh lan suguh. Sapa wae yen kedhayohan mesthi gupuh olehe mbagekake tamune, ngaturi lenggah, terus gawe wedang kanggo suguhan.

Merga anane pakurmatan mau mula wong sing maradhayoh kudu ngerti (tahu diri), dadiya tamu sing becik. Aja sakepenake dhewe, aja gawe gelane sing ditamoni, lan bisaa nyenengake sing duwe omah. Apa wae sing perlu digatekake yen maradhayoh?

ANGON WAYAH, NGERTI WEKTU

Maradhayoh ora kena sakarepe dhewe, kudu ngerti wayah sing trep kanggo mertamu. Aja mertamu wayahe wong ngaso lan turu, kira-kira jam loro nganti jam papat sore. Aja mertamu wancine wong mangan, embuh wancine sarapan, mangan awan, utawa mangan bengi. Senajan panjenengan dudu wong muslim, nanging yen maradhayoh wancine wong nindakake ibadah prayogane enggal pamitan mulih. Upamane wancine shalat magrib sing wektune mung sethithik, menawa krungu azan magrib kudu enggal pamitan. Jroning sasi Ramadhan yen mertamu sore saperlune wae, awit wayah sore wancine wong repot nyiapake buka. Aja nganti krungu azan magrib lagi gupuh pamitan. Mertamu sacukupe wae aja kesuwen, mundhak sing ditamoni jeleh lan kesel nemoni. Rembugan aja nglantur. Sing bisa momong pangrasane sing duwe omah. Yen sajake ora seneng dijak ngrembug sawenehing bab, becike aja diterusake. Yen ana perlu wigati aja kesuwen, enggal dikandhakake apa wigatine anggone mertamu.

Ilustrasi Bertamu
src: jogjareview.net

Mertamu aja kliwat saka sak jam. Kajaba yen wis lawas ora ketemu upamane tilas mitra raket nalika isih sekolah, kanca nyambutgawe ana kutha liya, lan sapanunggalane. Iku wae iya kudu ndeleng kahanane sing ditamoni, seneng apa ora ditekani. Prayogane nalika mertamu nganggo arloji, supaya ngerti wanci. Sebab durung mesthi saben ruang tamu ana jame.

Kepriye yen sing duwe omah sing nggandholi? Upamane merga wis suwe ora ketemu,durung mari kangene, angger arep pamitan mulih digandholi. Panjaluke sing duwe omah kena dituruti nanging saperlune. Yen dirasa keperluane wis cukup lan anggone mertamu wis rada suwe, prayogane tetep nyuwun pamit nanging janji yen arep dolan maneh ing liya wektu.

TRAPSILA

Senajan maradhayoh kuwi ora resmi nanging perlu migatekake tata susila. Klambi sing sopan, apa maneh yen merdhayoh menyang omahe wong sing luwih tuwa. Yen disuguhi aja kesusu diombe apa dipangan sadurunge dimanggakake sing duwe omah. Menawa suguhane wedang diwadhahi cangkir lan lepek, anggone njupuk salepeke, aja mung cangkire wae. Senajan wedange enak, nasthelgi, aja dientekake nganti gusis nanging dingengehake sethithik wae ing dhasare cangkir. Yen disuguhi jajan, panganan, anggone njupuk saperlune senajan jajane enak tur weteng lagi luwe.

Kepriye yen dijak mangan? Ana kalane maradhayoh disuguhi mangan senajan ora wancine mangan. Mbokmenawa sing duwe omah lagi masak-masak enak apa lagi slametan ulang tahun anake. Suguhan mau aja ditampik, mundhak gawe gelane sing duwe omah. Yen suguhan mau wis diracik ing piring, kudu dientekake aja nyisa.

Menawa dijak mangan ing ruang makan anggone imbuh ngenteni dimanggakake lan njupuk sacukupe wae. Rampung dhahar sendhok lan garpu dikurebake ing piring lan dhaharan ing piring kudu gusis kajaba balung lan eri. Aja watuk sajrone dhahar lan aja glegeken sawise rampung. Menawa kudu watuk utawa glegeken diempet dhisik nganti ninggalake ruang makan.

AJA PADU

Yen ana wong maradhayoh sing perlune nagih utang, nagih janji, utawa marani barang sing disilih. Sok-sok sing duwe omah gawe anyel, upamane durung bisa nyaur utange, ora netepi janjine lan barang sing disilih rusak. Nanging senajan nesu dikaya ngapa becike diampah sabisane. Sebab kurang prayoga yen nesu lan muni-muni ing omahe liyan. Apa maneh yen keprungu tangga teparo nganti padha metu nonton. Sulayane janji bisa dirembug sing sareh amrih kekarone padha mareme. Senajan lagi nesu nanging yen mulih tetep pamitan sing apik.

Seperti yang ditulis oleh Nuniek
di Jaya Baya 48/LX, 30 Juli – 5 Agustus 2006

Tag Pencarian: cara berpamitan dengan bahasa jawa, tata cara bertamu dalam bahasa jawa, tata cara bertamu orang jawa, tata krama bertamu dalam bahasa jawa, cara mengahiri penbicaraan waktu mau berpamitan pulang dengan bahasa jawa, tata cara bertamu menggunakan bahasa jawa, tata cara ngomong bertamu bhs jawa, contoh unggah ungguh mertamu, drama bahasa jawa tentang bertamu, dialog bertamu bahasa jawa, bahasa jawa bertamu, cara bertanu dengan bahasa jawa, cara matur boso jowo saat jenguk orang sakit, cara menjawab tamu dalam bahasa jawa, cara pamit dalam bahasa jawa, cara pamit saat bertamu di hari raya bahasa jawa halus, cara tutur kata mertamu, contoh kalimat dengan kata prayogane, contoh kalimat mertamu, cara bertamu yang bener cara jawa, cara bertamu tempat orang terus pamitan mau pulang pake bahasa jawa, cara berpamitan, cara berpamitan dalam bahasa jawa, bahasa krama saat mau pamit dari bertamu, cara berpamitan ketika habis bertamu bahasa jawa lebaran, cara berpamitan melayat dalam bahasa jawa, cara berpamitan pulang bahasa jawa, bahasa jawa waktu mertamu, unggah ungguhe mertamu, bahasa jawa krama untuk bertamu

TIDAK ADA KOMENTAR